Geo-blokkering als doeltreffend middel tegen fraude

Geo-blokkering als doeltreffend middel tegen fraude

“Misbruik van betaalkaarten is een zaak die iedereen aangaat. Samen kunnen banken, winkeliers en kaarthouders fraude doeltreffend bestrijden. Door geo-blokkering maakt SIX Payment Services het mogelijk om de regionale gebruiksmogelijkheden van de kaart af te stemmen op de persoonlijk gewoontes van de kaarthouder. Hierdoor kunnen wij als kaartuitgever de schade die ontstaat door gebruik van geskimde kaarten in het buitenland enorm verminderen. Tegelijkertijd voldoen wij daarmee aan de behoefte van de kaarthouder, die wil dat zijn kaart beschermd wordt.” Otmar Wiederkehr - Head of Group Investigation Unit, Verwaltungs- und Privat-Bank Aktiengesellschaft Vaduz, Liechtenstein

Nu globalisering en digitalisering op alle gebieden is doorgedrongen, is fraude met betaalkaarten voor de georganiseerde misdaad populairder dan ooit. De fraudepogingen getuigen van de creativiteit en de technische kennis van de bendes die zich met deze fraude bezighouden. Alleen al in Duitsland schatten de autoriteiten de totale schade in het jaar 2011 op 35 miljoen euro. Daarom staan de specialisten in de kaartbranche voor grote uitdagingen om te zorgen voor preventie en tegenmaatregelen.

Met Fraud Control succes boeken tegen fraude

Met Fraud Control biedt SIX Payment Services uitgevers van Maestro-kaarten in Zwitserland en Liechtenstein doeltreffende functies om misbruik te bestrijden. Hierbij worden in het autorisatieproces alle autorisatieaanvragen afgekeurd die overeenstemmen met vooraf gedefinieerde, op fraude wijzende patronen. Vroeger moesten kaarten waar verdacht gebruik van werd gemeld voor alle zekerheid worden geblokkeerd. Tegenwoordig hoeven wij de kaarthouder hier meestal niet mee lastig te vallen. Dankzij uiterst geavanceerde methoden identificeert en verhindert Fraud Control eventuele fraudepogingen en waarborgt de ononderbroken gebruiksmogelijkheid door de rechtmatige eigenaar.

Skimming, het kopiëren van kaartgegevens, is de meest gebruikte vorm van fraude. Door manipulatie van geldautomaten stelen criminelen kaartgegevens (van de magneetstrip) en pincodes. Deze gegevens worden naar locaties buiten Europa gestuurd en van daaruit wordt de rekening geplunderd. Sinds de invoering van de EMV-chip zijn de frauduleus verkregen kaartgegevens in Europa grotendeels waardeloos.

Evenwicht tussen beveiliging en bruikbaarheid

Terwijl kaarttransacties in Europa worden afgewikkeld via de tegen kopiëren beschermde EMV-chip, is de magneetstrip voor internationaal gebruik van de kaart nog onmisbaar. De magneetstrip is en blijft daarmee het zwakke punt van de kaart. Zolang landen als de VS en Rusland de chiptechnologie nog niet gebruiken en de magneetstrip nog moet worden toegepast, zullen er skimmingpogingen blijven bestaan.

Geo-blokkering – zeer eenvoudig en doeltreffend

Ten bate van de wereldwijde bruikbaarheid van betaalkaarten voegde SIX Payment Services geo-blokkering aan Fraud Control toe. Zo biedt SIX kaartuitgevers een bijzonder doeltreffende systeemtechnische ondersteuning in de gemeenschappelijke strijd tegen kaartmisbruik. Hierdoor kan de bank de gebruiksmogelijkheden van elke afzonderlijke kaart op verzoek van de kaarthouder afstemmen op zijn of haar reis- en gebruiksgewoontes en het kaartgebruik geografisch beperken. Zo kan een kaart bijvoorbeeld worden geblokkeerd voor minder veilige regio’s, zoals Noord- en Zuid-Amerika, Azië of Afrika. En voor een vakantie in deze regio’s kan de geo-blokkering tijdelijk worden opgeheven. Hierdoor wordt de bruikbaarheid van de gegevens na een eventuele skimmingaanval duidelijk verminderd.

Bepalend voor de doeltreffende inzet van dit middel is de gebruiksvriendelijkheid voor de kaarthouder. Geo-blokkering kan als functie worden geïntegreerd in e-banking. Hierdoor kan de klant zelf de instellingen van zijn kaart wijzigingen en hoeft hij geen beroep te doen op de klantenservice van zijn bank. Inmiddels beschikken al 4,5 van de 6 miljoen kaarthouders in Zwitserland en Liechtenstein over deze functionaliteit.

Het model in de praktijk

De definitie van de afwijzingscriteria binnen geo-blokkering vindt op meerdere niveaus plaats. Als basis dient een landen-/regiolijst, die voor alle kaartuitgevers identiek is. De aansturing gebeurt via de interface voor het kaartbeheer, dus op het niveau van de afzonderlijke fysieke kaart.

  • Op kaartniveau: de kaarthouder respectievelijk de kaartuitgever kan per Maestro-kaart definiëren in welke regio’s de kaart gebruikt mag worden.
  • Op niveau van de kaartuitgever: daarnaast kan de kaartuitgever met een Fraud Control-sjabloon naast de regio’s ook afzonderlijke landen uitsluiten.

Regio’s voor geo-blokkering

Regions for Geoblocking

Regions for Geoblocking