Het einde van de portemonnee

Het einde van de portemonnee

Alledaagse dingen worden alleskunners: in onze tijd met smartphones en smartwatches betalen we misschien binnenkort met allerlei accessoires.

Betalen met een armband, ring of horloge – alles is mogelijk. Klinkt dat vreemd? Sascha Breite, Head Future Payments van SIX Payment Services, stelt ons gerust: “Angst voor lichamelijke aanrakingen zijn ongegrond, want technologisch gezien is dit al hetzelfde als de bekende betaalkaarten met een contactloos-functie.” Vaak wordt de NFC-technologie die in deze kaarten zit ook gebruikt voor de zogenaamde wearables. Dit zijn geminiaturiseerde mobiele computersystemen die zijn verwerkt in kleding of accessoires.

Een onstuitbare trend
Na de introductie van de Apple Watch kwam er een stortvloed aan andere productaankondigingen. Zo werkt ook Swatch, naast andere gerenommeerde horlogefabrikanten, aan een horloge met NFC-functie. “Het thema wearable payments is duidelijk een trend”, aldus Sascha Breite en hij vult aan: “Winkeliers krijgen steeds vaker de vraag van hun klanten om op verschillende manieren te kunnen betalen. Ze moeten zich hierop instellen en het verkooppersoneel voorbereiden.” Hierop instellen betekent simpelweg: een betaalterminal met contactloos-functie ter beschikking stellen en erop voorbereid zijn dat binnenkort niet alleen kaarten en smartphones voor betalingen worden gebruikt.
 

Shoppinghumeur gered
Veel van deze ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen. Er zijn echter al slimme betaalmogelijkheden zonder portemonnee in de testfase. Een hiervan is de ‘tap-and-pay’-handschoen van een Britse bank. Hiermee kunnen klanten ook gemakkelijk betalen als ze hun handen vol hebben met boodschappentassen en geen zin hebben om hun creditcard tevoorschijn te halen. De klant houdt om te betalen eenvoudigweg de rug van zijn hand bij de betaalterminal, spaart tijd en heeft gewoon zin om verder te shoppen.