Tot de vingers gloeien en de hersenen rook uitslaan

Hackathon: dat dit een samenstelling is van ‘hacken’ en ‘marathon’, is niet moeilijk te raden. Maar wat gebeurt er dan tijdens dit evenement? En wat heeft SIX hiermee te maken?

In 2015 vond de eerste editie plaats, in 2016 volgt de tweede. Bij de #SIXHackathon is het aanpakken geblazen. Tijdens dit evenement komen IT-specialisten een heel weekend samen en werken zij onder tijdsdruk een oplossing uit voor een opgave die ze uitgereikt krijgen. Innovatie, creativiteit en eigen ideeën zijn gewenst. Het doel zijn aantoonbare aanzetten tot een oplossing. De klok tikt!

Creativiteit een kans geven

Veel mensen denken bij hacken aan criminele activiteiten. Maar een ‘hacker’ kan waarschijnlijk het best worden omschreven met het woord ‘knutselaar’. Hij probeert om bestaande systemen of technologieën opnieuw te bedenken en hier meer – of iets anders – uit te halen. Het is de bedoeling dat juist deze creativiteit bij de #SIXHackaton vrijkomt en in bruikbare ideeën wordt omgezet. “In totaal werden er 40 bijzonder interessante projecten ontwikkeld en aan de jury gepresenteerd. Met de deelnemers volgen we deze dit jaar op om ervoor te zorgen dat we er zoveel mogelijk profijt van hebben”, zegt Andreas Iten, Managing Director Financial Information. Ook Markus Graf, Head Innovation Management bij SIX, is tevreden: “We hebben veel talentvolle deelnemers gezien die echt innovatieve projecten hebben gepresenteerd. De hackaton is dus geworden wat we ervan hadden verwacht.”

Met de deelnemers volgen we deze dit jaar op om ervoor te zorgen dat we er zoveel mogelijk profijt van hebben.”

Andreas Iten, Managing Director Financial Information

Nieuwe paden betreden

Maar wat verwachtte SIX dan van het evenement en van alle spectaculaire ideeën? Innovatie. Want zonder innovatieve ideeën word je al snel ingehaald door de toekomst. En de #SIXHackathon draagt ertoe bij dat dit niet gebeurt. Om echte innovatie te scheppen, moeten immers nieuwe, ongebruikelijke paden worden ingeslagen. Ook de ontmoetingen van de creatievelingen onder elkaar en het netwerk spelen een grote rol. Daarom vindt de hackathon tegelijkertijd plaats in Londen en Zürich. Zo worden de beide financieel-technische centra met elkaar verbonden en komt er een uitwisseling tot stand. “Met de extra locatie in Londen konden we het aantal deelnemers bijna verdubbelen”, zegt Andreas Iten enthousiast, en hij voegt daaraan toe: “Maar na de hackathon is voor de hackathon. Het F10-team is al bezig met de voorbereidingen voor 2017.”