Meer dan een speeltje

Contactloos betalen: ooit van gehoord − of weet u hier al alles van? Wij vertellen u wat het is, wat het kan en hoe veilig het is.

Waar gaat het over?

De technologie kent u misschien al van andere toepassingsgebieden: een kaart, mobiele telefoon, horloge, sleutelhanger enz. wordt dicht bij een apparaat gehouden en dan worden er gegevens verzonden – u kunt naar binnen, er wordt tegoed afgeboekt of het abonnement wordt gecontroleerd. Precies hetzelfde gebeurt bij contactloze betalingen. De klant houdt zijn betaalkaart een paar centimeter van de betaalterminal af en heeft – doorgaans bevestigd met een optisch en akoestisch signaal – binnen een paar seconden betaald. En als het om kleine bedragen gaat, hoeft hij dit niet met een pincode of handtekening te bevestigen. De contactloze functie is vooral geschikt voor verkooppunten waar snelheid een groot voordeel is en de gemiddelde transactiebedragen relatief laag zijn.

Hoe veilig is het?

Gewoon de kaart erbij houden en de betaling is al gedaan. Is dat wel veilig? Ja, en wel net zo veilig als gewone kaartbetalingen. Het gegevensverkeer tussen terminal en kaart wordt bij betalingen versleuteld volgens de internationale EMV-beveiligingsnormen. Bij elke transactie worden er aanvullende dynamische beveiligingswaarden berekend, waardoor gebruik van een gekopieerde kaart niet mogelijk is. Bovendien worden er op de chip geen persoonsgebonden gegevens opgeslagen (zoals de naam van de kaarthouder bijvoorbeeld). Een oplichter heeft er dus niets aan als hij het gegevensverkeer “afluistert”. De autorisatie en gegevensverwerking aan de betaalterminal is net zo betrouwbaar en snel als u gewend bent.

Waarom is dit ook voor u interessant?

Contactloos betalen biedt altijd voordelen. Omdat deze betaalwijze snel, praktisch en toekomstgericht is en uw omzet bevordert. Gemiddeld betaalt de klant contactloos twee maal zo snel dan gewoon met de kaart, omdat hij bij kleine bedragen geen pincode hoeft in te geven of handtekening hoeft te zetten. En het is natuurlijk veel sneller dan betalen met contant geld. De klant hoeft niet naar muntjes te zoeken en niet op wisselgeld te wachten. De rij voor de kassa wordt dus snel korter.

En dat contactloos betalen sneller en gemakkelijker is, is ook aan de omzet te zien. Deze toont namelijk voor kleine bedragen een stijgende trend.

Bovendien is contactloos betalen toekomstgericht, want binnenkort betalen klanten met hun NFC-compatibele smartphone – en doen dat bij het verkooppunt natuurlijk contactloos. De portemonnee kan gewoon thuis blijven, omdat ook acties, bonuspunten, tegoedbonnen enz. direct en in real time met de smartphone kunnen worden verwerkt.

Wat kunt u bijdragen aan het succes?

Het gebruik van contactloos betalen neemt wereldwijd sterk toe. Voor het succes is het echter noodzakelijk dat klanten overal contactloos kunnen betalen en niet alleen op sommige plekken. Dit betekent dat hoe meer winkeliers contactloos betalen mogelijk maken en bevorderen, hoe meer alle winkeliers daarvan profiteren.

Wat kunt u doen? In de eerste plaats heeft u een betaalterminal nodig die van deze technologie is voorzien. Sinds de zomer van 2014 biedt SIX uitsluitend nog terminals met een contactloze functie aan. Bovendien is het heel belangrijk dat het personeel aan de kassa goed opgeleid is, en dat klanten ook weten dat ze contactloos kunnen betalen. Zo durven zij eerder van deze mogelijkheid gebruik te maken en worden de rijen aan de kassa’s steeds korter...