2015: het jaar van de smartphone

2015: het jaar van de smartphone

Nieuwe technologieën, nieuwe markten, nieuwe aanbieders – nieuwe impulsen! De betalingsbranche is volop in beweging. Neem samen met ons een kijkje in onze glazen bol...

Voor 2014 voorspelden wij mPOS en Mobile Wallets al als nieuwe trends. Hoe ontwikkelden deze zich? En wat is er verder gaande op het gebied van cashloos betalen?

Flexibel en mobiel – met mPOS

U herinnert het zich vast nog wel: mPOS is de oplossing voor kleine bedrijven en particulieren die kaartbetalingen willen accepteren. Hiervoor bestaan handige apparaatjes, die met een smartphone worden verbonden en waarmee kaartbetalingen heel eenvoudig in te lezen zijn. De autorisatie vindt plaats via een mobiele verbinding en de bevestiging gaat zoals gebruikelijk met een pincode. De oplossingen zijn klaar voor de markt en worden al veel gebruikt. Ook SIX heeft op dit gebied een product ontwikkeld voor de Zwitserse markt – “mCashier” is al verkrijgbaar.

Mobile Wallets: de smartphone als centraal punt

Mobile Wallet betekent eigenlijk: alles wat tot nu toe in de portemonnee zat, moet in de toekomst overzichtelijk en makkelijk bereikbaar zijn via de smartphone. Dat geldt voor betaalkaarten, klantenkaarten, kortings- en tegoedbonnen, tickets enz. Met een Mobile Wallet kunnen particulieren snel en simpel onderling afrekenen, en is het mogelijk op het verkooppunt te betalen.

Er zijn al verschillende oplossingen op de markt, maar meestal dekken die slecht enkele functies. De nieuwe NFC-compatibele producten van Apple zullen deze ontwikkeling stimuleren en met de iPhone 6 en de Apple Watch wordt deze trend binnen afzienbare tijd werkelijkheid. In dit verband kondigde Apple de nieuwe betaaldienst Apple Pay aan: een systeem dat de hier gegeven definitie van een Mobile Wallet waarschijnlijk heel dicht benadert.

Wat Mobile Wallets betreft is SIX bezig met de ontwikkeling van een nieuw product: de zogenoemde “person-to-person”-betaaloplossing (afgekort tot P2P) komt in 2015 eerst in Zwitserland op de markt. Hiermee kunnen particulieren eenvoudig en gemakkelijk in real time geld versturen of opvragen. In 2016 volgt de uitbreiding met veilig betalen bij het verkooppunt.

Mobile Wallets bieden echter nog meer. Zo kunnen veel gebruikte gegevens van de gebruiker, zoals aflever- en factuuradressen, eenmalig worden ingevoerd en veilig worden opgeslagen. SIX biedt dit vanaf 2015 in samenwerking met MasterCard en Visa aan voor e-commercedoeleinden. Klanten kunnen met MasterPass en V.me in de webshop makkelijk naar de kassa gaan en betalen. De betaalgegevens worden veilig opgeslagen en kunnen eenvoudig worden opgevraagd. Dat is snel en makkelijk voor de klant en zorgt daarom voor extra omzet in e-commerce.

Eenvoudiger, sneller: contactloos

Contactloos betalen – met een kaart, maar ook met andere NFC-compatibele toestellen of gadgets – is weliswaar nog niet overal mogelijk, maar komt in verschillende markten steeds dichterbij. Steeds meer betaalterminals zijn voorzien van een contactloze functie en zowel winkelier als klant vinden de snelle, ongecompliceerde afwikkeling prettig, vooral bij kleine bedragen.

Dicht bij de klant: omni-channel en klantenbinding

Voor de meeste winkeliers behoren omni-channeloplossingen en klantenbindingsprogramma’s het komende jaar tot de speerpunten. Beide zijn technisch gezien al realiteit, maar nog niet overal op de markt doorgedrongen. Deze thema’s worden echter voor de handel steeds belangrijker en genereren nieuwe impulsen. Winkeliers moeten dus op de hoogte blijven en de ontwikkelingen verder volgen – wij bereiden ons hier in ieder geval op voor...