De nieuwe betaal-app Paymit verovert de markt – hoe lang hebben we nog contant geld nodig?

De nieuwe betaal-app Paymit verovert de markt – hoe lang hebben we nog contant geld nodig?

SIX, UBS en Zürcher Kantonalbank lanceren de eerste bankonafhankelijke betaal-app in Zwitserland.

Paymit maakt van een smartphone een portemonnee. Eind mei introduceerden SIX, UBS en Zürcher Kantonalbank de eerste betaal-app voor de Zwitserse markt die iedereen kan gebruiken. Met de innovatieve app kunnen deelnemers in heel Zwitserland snel en veilig geld overboeken naar vrienden en familieleden en ook bedragen ontvangen, van smartphone naar smartphone. Wat is zo bijzonder aan Paymit? Het is de eerste betaal-app die als open systeem werd ontwikkeld en dus door alle banken kan worden gebruikt. Momenteel lopen onderhandelingen met andere potentiële bankpartners. 

Paymit is sneller dan contant geld

Dit zijn de voordelen van de nieuwe app: Paymit is sneller dan contant geld, de overboekingen worden in real time uitgevoerd. De app is praktisch, eenvoudig in het gebruik en voldoet aan hoge beveiligingsnormen. De naam Paymit is een samenstelling van “payment” en “transmit”. Voorwaarde voor het gebruik van de app is alleen een Zwitsers mobiel nummer en, afhankelijk van de app, een bankrekening en/of een credit- of prepaidcard.  

Volgende stap: P2M

De eerste fase van Paymit betreft betalingen tussen particulieren. Zo wordt een Paymit Community gevormd, die de basis legt om stapsgewijs de acceptatie door winkeliers en handelaren op te bouwen. Wij zijn namelijk bezig het gebruik op verkooppunten, bij in-app-betalingen en in internetwinkels voor te bereiden. “Paymit heeft tot doel om contant geld te vervangen. Als eerste stap voeren wij Paymit in als betaalmiddel voor onbemande verkooppunten of voor kleine bedragen in winkels. De samenwerking met een brede groep winkeliers vormt de basis om Paymit voor de lange termijn op de markt te positioneren”, zegt Pedro Deserrano, Chief Marketing Officer van SIX Payment Services.

Betalen met de app is leuk

Paymit is plezierig in het gebruik. Een voorbeeld: U hebt met vrienden in een restaurant lekker gegeten. U wilt het bedienend personeel echter niet opzadelen met het opsplitsen van de rekening. Paymit is de oplossing: een van de gasten betaalt, de overige eters boeken hun deel razendsnel over. Nichtjes en neefjes willen de kosten voor het cadeau aan hun lievelingstante delen? De afzonderlijke bedragen worden binnen een paar tellen overgeboekt, heel gemakkelijk met de smartphone, gewoon vanuit je luie stoel of vanuit de lunchroom.

Is contant geld nog nodig?

Door al die nieuwe betaalmogelijkheden komt de vraag op of mensen eigenlijk nog wel contant geld nodig hebben. Over de hele wereld zijn er verschillende voorkeuren en gewoonten als het gaat om de keuze tussen contant geld of cashloos betalen. Contant geld heeft (nog) veel voorstanders, maar ook een aantal tegenstanders. Diverse politici, centrale banken en economen pleiten ervoor om contant geld af te schaffen, omdat dit kan helpen in de strijd tegen criminaliteit en zwart geld. Steeds meer landen beperken inmiddels het gebruik van contant geld en bevorderen elektronische transacties. Zo wil bijvoorbeeld de Deense centrale bank vanaf 2016 stoppen met de productie van bankbiljetten en munten.

In Zweedse kerken dragen bezoekers cashloos bij aan de collecte

De Zweden betalen al jaren het liefste met een creditcard. Zelfs kerkgangers geven inmiddels vaak geld voor de collecte met hun betaalkaart. Ook Zweedse daklozen die kranten verkopen, spelen in op de nieuwe tijden en geven hun klanten de mogelijkheid om hun krantje met hun betaalkaart af te rekenen.  In Groot-Brittannië haalde cashloos betalen in 2014 voor de eerste keer het gebruik van bankbiljetten en munten in. Vorig jaar maakte 52 procent van de Britten gebruik van cashloze betalingen.

In Afrika hebben veel mensen geen toegang tot bankrekeningen en dit blijkt een positieve factor voor cashloos betalen. In afgelegen gebieden hebben mensen vaak geen bankrekening, maar wel toegang tot internet. In landen als Kenia en Oeganda worden salarissen en rekeningen van het elektriciteitsbedrijf via de smartphone betaald. Deskundigen gaan ervan uit dat in Afrika in 2017 tot 350 miljoen mobiele telefoons met internettoegang in gebruik zijn.  Wereldwijd zijn er inmiddels zo’n 250 miljoen actieve gebruikers van mobiele betaalmogelijkheden. In 2014 bedroeg de waarde van mobiele e-commercetransacties ongeveer 450 miljoen Amerikaanse dollar (cijfers: Gartner en Juniper Research).

Duitsers houden van contant geld en klinkende munt. In een enquête gaf 74 procent van de bevolking aan tegen de afschaffing van contant geld te zijn. Cash geeft hun een gevoel van zekerheid. Elke Duitser heeft gemiddeld 103 euro aan contant geld op zak. Technisch gezien moet er een inhaalslag worden gemaakt. Slechts een op de vier Duitse kassa’s is technisch klaar om betalingen met een smartphone te verwerken.

Lees voor meer informatie over Paymit ook het hierna volgende interview met Pedro Deserrano.