Onderzoek online shopping – de smartphone wordt steeds belangrijker

Onderzoek online shopping – de smartphone wordt steeds belangrijker

Nieuw onderzoek werpt licht op verkoopgedrag en verwachtingen van internetgebruikers in 17 landen.

Mensen die online winkelen gebruiken steeds meer toestellen waarmee ze hun inkopen doen. Tegelijkertijd zijn ze op zoek naar een meer gepersonaliseerde verkoopervaring. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van het Zwitserse bureau DigitasLBi. Dit onderzoek analyseert trends in de detailhandel en werpt licht op verkoopgedrag en verwachtingen van internetgebruikers in 17 landen. De enquête werd onder meer gehouden in Australië, België, Denemarken, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, China, India, Italië, Japan, de VS en Groot-Brittannië. Elektronische overboekingen in real time vervangen steeds vaker contant geld. Dergelijke peer-to-peer-oplossingen, zoals bijvoorbeeld Paymit van SIX, veroveren de markt.

Eén koper – met misschien wel vijf toestellen

Consumenten over de hele wereld verwachten tegenwoordig dat merken en winkeliers hun omni-channel- en multi-screen-ervaringen bieden. Zo gebruiken mensen die online winkelen tijdens een aankoopproces inmiddels tot wel vijf toestellen (computer, smartphone, tablet, smart-tv enz.). Ter vergelijking: in 2014 betrof het gemiddeld 2,8 toestellen. Wereldwijd geeft 17 procent van de consumenten aan ten minste één ‘wearable device’ (op het lichaam gedragen toestel) te bezitten. Nieuwe producten zoals de Apple Watch zullen dit cijfer nog verder laten stijgen. 55 procent van de ondervraagden stelde dat de smartphone hun koopgedrag permanent heeft veranderd.

Succesfactor “in-store aankoopervaring”

Slimme winkeliers herkennen belangrijke trends en gebruiken deze om hun klanten de perfecte aankoopervaring te verschaffen. Volgens het onderzoek wordt de zogenoemde “in-store pick-up” een variant waar steeds meer consumenten een voorkeur voor hebben. De klant kiest thuis online in alle rust zijn product en haalt het op in de winkel. 62 procent van de ondervraagden stelt dat zij vaker kopen als de detailhandel hen aanspreekt met een persoonlijke aanbieding. 75 procent meldt zich aan bij online winkels als deze aanbiedingen speciaal toespitsen op hun voorkeuren en behoeften.   

De smartphone wordt het belangrijkste instrument voor consumenten

Nog nooit waren er zo veel mogelijkheden om te winkelen als nu. Klanten willen tijd en geld besparen en de smartphone wordt hiervoor onmisbaar. 56 procent van de consumenten gaf in de enquête aan dat zij in winkels graag met hun smartphone betalen en dat zij blij zijn als de mogelijkheden hiervoor toenemen. Zo wordt de smartphone een verbindingsschakel tussen de online en de offline wereld, die winkeliers nieuwe kansen biedt om hun consumentenmarketing individueel af te stemmen. 

Social shopping wordt steeds belangrijker

Social media krijgen een steeds grotere invloed op aankoopbeslissingen. Zo verandert bijvoorbeeld Facebook voor meer dan de helft van de ondervraagde gebruikers (52 procent) hun koopgedrag. Ter vergelijking: in 2014 lag dit nog op 36 procent. 46 procent wordt beïnvloed door Pinterest, 43 procent door Instagram en 36 procent door Twitter.  Bijna elke derde consument (28%) wereldwijd heeft wel eens iets rechtstreeks via een socialmediaplatform gekocht (het zg. “social shopping”). De Verenigde Arabische Emiraten lopen voorop bij social shopping: 56 procent van de mensen koopt daar via sociale netwerken. Ook online beoordelingen worden steeds belangrijker: 66 procent van de consumenten leest deze informatie als ze online winkelen en 36 procent raadpleegt deze als ze in een winkel iets kopen.