Búcsú a pénztárcától

Búcsú a pénztárcától

Amikor a mindennapi dolgok mindentudóvá válnak: Lehet, hogy az okostelefonok és okosórák korában hamarosan ékszerekkel és kiegészítőkkel fizetünk?

Bármi lehetséges – a karkötővel, gyűrűvel, órával történő fizetés is. Zavarosan hangzik? Sascha Breite, a SIX Payment Services jövőbeni fizetési módokkal foglalkozó részlegének vezetője megnyugtat: „Az érintéssel történő fizetéstől nem kell tartani, hiszen technológiáját tekintve megfelel a már ismert, egy érintéses funkcióval rendelkező kártyákkal történő fizetésnek. Többnyire a kártyákban működő NCF-technológia kerül beépítésre a hordható dolgokba is, vagyis a ruhákba vagy ékszerekbe is miniatűr mobil computer rendszereket integrálnak.
 

Feltartóztathatatlan trend
Az Apple-óra (Apple Watch) megjelenése új termékek bejelentésének egész áradatát indította el. Más neves óragyártók mellett például a Swatch is dolgozik egy NFC-funkcióval rendelkező óra kifejlesztésén. „A hordható eszközökkel történő fizetés abszolút trend” – mondja Sascha Breite, majd hozzáteszi: „A kereskedők egyre többször találkoznak azzal, hogy az ügyfelek különféle dolgokkal akarnak fizetni, tehát tanácsos erre felkészülni és az eladókat is felkészíteni.” A felkészülés azt jelenti, hogy biztosítani kell egy egyérintéses funkcióval rendelkező kártyaolvasó terminált és számítani kell arra, hogy hamarosan már nem csak kártyával és okostelefonnal fognak fizetni a vásárlók.
 

Hogy ne menjen el a vásárlási kedv
Ezen fejlesztések közül a legtöbb még gyermekcipőben jár, de néhány intelligens fizetési lehetőség, amelyek lehetővé teszik, hogy otthon hagyjuk a pénztárcánkat, már tesztfázisban van. Ezek egyike a „tap and pay”-kesztyű, egy angol bank találmánya, amely akkor is kényelmes fizetést tesz lehetővé, ha tele van a kezünk bevásárlótáskával és nincs kedvünk letenni azokat, hogy előássuk a hitelkártyánkat. A kesztyű viselőjének fizetéskor csak a kézfejét kell a kártyaolvasóhoz tartania: így időt takarít meg és a vásárlási kedve sem megy el.