Mintha egy láthatatlan kéz mozgatná

Mintha egy láthatatlan kéz mozgatná

Egyesek számára ijesztő, mások szerint kívánatos: amikor a dolgok önállóan kommunikálnak egymással. Bárhogy is vélekedünk róla, egy biztos: a „Dolgok Internete” – bevásárláskor és fizetéskor is megjelenik –, és számos előnnyel jár.

Stressz mentes nagybevásárlás
Utazzon velünk a jövőbe: Ön belép a szupermarketbe és ezzel egy időben árengedmények aktiválódnak az okostelefonján. Bepakol a bevásárlókocsiba, ahogy máskor is, és eközben valamennyi termék rögzítésre kerül; a vásárlás összege, - az árengedmények és az Ön profiljában mentett utalványok levonását követően-, megjelenik a telefonja képernyőjén. Ha kész van a bevásárlással, egyszerűen kitolja a bevásárlókocsit a szupermarketből az autójához: A bevásárlás a kijáratnál automatikusan elszámolásra és kifizetésre kerül – a kapott pontokat pedig jóváírják a következő vásárláshoz. Amikor elhajt, a parkolódíj automatikusan terhelésre kerül, mivel az autó önállóan be- és kijelentkezik a parkolóóránál.
 

A kihívások
Ahhoz, hogy ez a jövőbeni forgatókönyv valósággá váljon, még meg kell küzdeni néhány kihívással:

 • Valamennyi érintett rendszert, így a fizetési, CRM- vagy raktárrendszereket, módosítani kell, hogy azok intelligensek (intelligensebbek) és az új feltételeknek megfelelők legyenek.
 • A rendszereknek értelmes kommunikációt kell egymással folytatniuk – és nemcsak zárt környezetben: Két egymást nem ismerő rendszernek, mint az autó és a parkolóóra, is kapcsolatba kell tudni lépni egymással spontán módon. Ehhez megfelelő szabványokra van szükség.
 • A termékeknek érintés nélkül és elektronikusan beolvashatóknak kell lenniük. Bár ilyen tag-ek RFID-chipek formájában már léteznek és nem is drágák, az eljárást a nagyon olcsó termékeknél jelenleg még nem éri meg alkalmazni.
   

Az előnyök
A különböző rendszerek automatizált együttműködése hatékonyságjavulást és költségcsökkenést fog eredményezni.

 • A hagyományos értelemben vett pénztárakra az önkiszolgáló pénztárak, illetve fizetés miatt nem lesz szükség. Ezzel hely és erőforrás takarítható meg.
 • Az önvezérlő raktárgazdálkodási rendszer a termékeken lévő tag-ek segítségével felismerné, mi hol van, illetve miből mennyi van még, és ennek megfelelően önállóan elintézné az utánrendelést, árengedményeket javasolna az elfekvő árukra, valamint önállóan optimalizálná a raktározást.
 • A személyzet a várt árumennyiségnek megfelelően finom hangolható és optimalizálható.
 • A számos háttérinformációnak köszönhetően célirányosabban történhet az ügyféltanácsadás.
   

A hatékonyságjavulás mellett a „Dolgok Interneté”-nek az élet egyszerűbbé tétele és a feszültségmentes bevásárlási élmény biztosítása a legfőbb célja.