Ahol a szálak összefutnak – a SIX szerverközpontja

Ahol a szálak összefutnak – a SIX szerverközpontja

A készpénzmentes fizetések villámgyors, ugyanakkor megbízható és biztonságos feldolgozásához számtalan háttérfolyamat biztosítása szükséges, ezekből azonban az Ön ügyfelei természetesen semmit sem érzékelnek. Most bemutatjuk, mi mindenre van szükség a fizetések biztonságos és megbízható feldolgozásához. Vessünk tehát egy pillantást a SIX adatközpontjának kulisszái mögé!

A SIX szerverközpontja a svájci kártyaalapú elektronikus fizetési forgalom irányítási központja. A SIX európai szinten is a legnagyobb tranzakciófeldolgozók egyike. És amit sokan nem tudnak: a SIX dolgozza fel a svájci bankok és más európai pénzintézetek közötti pénzügyi tranzakciókat, a teljes svájci értékpapír-kereskedést és a világ tőzsdéinek pénzügyi információit is. Mindezek a szolgáltatások hatalmas szerverkapacitást igényelnek.

A nagy számok

Íme néhány számadat:

7 000 000

A SIX naponta 7 millió kártyás fizetést dolgoz fel.

9 000 000

Szervereink mintegy 9 millió pénzügyi instrumentum adatait elemzik.

260 000 000 000

A SIX bankközi fizetési rendszerén naponta átlagosan 260 milliárd svájci frank megy át.

73 000 000 000 000

A SIX szerverein naponta 73 terabyte adat kerül biztonsági mentésre.

1 600 000 000 000 000

Ez a szám a SIX adattárolóinak kapacitását fejezi ki. Ön ki tudja olvasni ezt az elképesztően magas számot? Segítünk: 1,6 petabyte.

12 500 000 000

A SIX szerverközpontja másodpercenként 12,5 milliárd utasítást dolgoz fel.

0,000037

És végül a legkisebb szám: mindössze 0,000037 mikromásodpercre van szükség ahhoz, hogy a tőzsdei infrastruktúra egy tranzakciót lebonyolítson. A svájci tőzsde a világ leggyorsabb tőzsdéje, és ez a SIX infrastruktúrájának köszönhető.

Infrastruktúra-dimenziók

Az említett hatalmas adatmennyiség biztonságos feldolgozása a SIX infrastruktúrájának kiemelt védelmét teszi szükségessé. A SIX svájci központjai a büntetés-végrehajtási intézetek fokozottan őrzött részlegeihez hasonlíthatók. A szigorú beléptető rendszer elengedhetetlen alapkövetelmény. Belépésre csak hivatalos meghívással van lehetőség. A fokozottan érzékeny adatok feldolgozására szolgáló épületrészekbe csak íriszfelismerő rendszer használatával léphetnek be az arra jogosult személyek. A SIX Zürichben, egy elkülönített helyiségben generálja a Maestro hitelkártyák PIN kódjait. Ide biztonsági okokból mindig egyszerre két személynek kell belépnie. Erről a helyiségről természetesen fénykép sem készülhet, itt ugyanis tilos fényképezni. 

Teljes körű biztonság

A szerverkapacitás biztosítása mellett nagyszabású katasztrófaterv is rendelkezésre áll. Az adatfeldolgozást folyamatosan biztosítani kell. Részleges áramkimaradás esetén négy dízelmotor biztosítja a teljes áramellátást. Arra az esetre, ha az egész központ leállna, egy másik színhelyen az ittenivel megegyező szerverkörnyezet áll rendelkezésre, sőt még komolyabb vészhelyzet esetére a SIX-nek egy harmadik tartalék-számítógépközpontja is van. A SIX felügyeleti központja a nap 24 órájában és az év 365 napján folyamatosan működik. Szakembereink szünet nélkül dolgoznak, így biztosítva az Önök tranzakcióinak megbízható, biztonságos és gyors feldolgozását. A SIX ilyen módon összességében 99,9%-ot meghaladó rendszerstabilitást garantál.