Több mint játék

Érintés nélküli fizetés: Hallott már róla, vagy már profi ezen a területen? Tőlünk megtudhatja, hogy mi ez, és mennyire biztonságos.

Miről is van szó?

A technológia ugyanaz, amit más alkalmazási területekről talán már Ön is ismer: a kártyát, mobiltelefont, órát vagy kulcstartót stb. odatartjuk egy készülékhez, és máris megtörténik az adatátvitel: beléphetünk az ajtón, lekönyvelik a számláról az adott összeget vagy ellenőrizhetjük az előfizetésünket. Ugyanez történik az érintés nélküli fizetéskor is. Az ügyfél néhány centiméterrel a kártyaolvasó terminál elé tartja a kártyáját, majd néhány másodpercen belül – rendszerint egy optikai vagy akusztikus jelzés kíséretében – meg is történik a fizetés. Kis összegek esetében még PIN beütésével vagy aláírással történő jóváhagyásra sincs szükség. Az érintés nélküli funkció tehát főként olyan értékesítési pontokon előnyös, ahol fontos a gyorsaság és az átlagos tranzakciós összeg viszonylag alacsony.

Mennyire biztonságos?

Csak odatartjuk a kártyát és már kész is a fizetés: biztonságos ez? Igen, méghozzá pont annyira, mint a hagyományos kártyás fizetések. A fizetés során a terminál és a kártya közötti adatforgalom titkosítottan és a nemzetközi EMV biztonsági szabványnak megfelelően történik. A rendszer minden tranzakció alkalmával újraszámítja a további dinamikus biztonsági értékeket, megakadályozva ezzel a másolt kártyák használatát. Ezen kívül a chip nem tárol személyi adatokat (a kártyatulajdonos neve, stb.). Így a csalók nem tudnak profitálni az adatforgalom „lehallgatásából”. A terminálon történő autorizáció és adatfeldolgozás így a megszokott megbízhatósággal és gyorsasággal megy végbe.

Miért érdekelheti ez Önt is?

Az érintés nélküli fizetéssel Ön mindképp nyer, mert gyors, praktikus, forgalomélénkítő és innovatív. Az érintés nélküli fizetés átlagosan kétszer olyan gyorsan hajtható végre, mint a hagyományos kártyás fizetés, mivel kis összegeknél nincs szükség a PIN beütésére és aláírásra. A készpénzes fizetéshez képest pedig sokkal gyorsabb, mert az ügyfélnek nem kell az aprópénzzel bajlódnia és a visszaadás művelete is elmarad. Így megszűnik a sorban állás is.

A kis összegek esetében emelkedő tendenciájú forgalmi adatok is azt bizonyítják, hogy a készpénz nélküli fizetés gyorsabb és kényelmesebb.

Az érintés nélküli fizetés innovatív is, hiszen hamarosan sok ügyfél fizet majd NFC-képes okostelefonnal, a POS-terminálokon természetesen érintés nélkül. A pénztárca akár otthon is maradhat, hiszen az okostelefonon az akciók, hűségpontok, utalványok stb. is közvetlen és valós idejű elszámolással fogadhatók.

Hogyan tud Ön hozzájárulni a sikerhez?

Az érintés nélküli fizetések aránya világszerte erőteljesen nő. Sikere azonban függ attól, hogy az ügyfelek mindenhol, vagy csak helyenként tudnak érintés nélkül fizetni. Azaz minél több kereskedő teszi lehetővé az érintés nélküli fizetést, annál nagyobb mértékben profitálhat belőle mindenki.

Amit Ön tehet: Először is szüksége van egy megfelelő technológiával ellátott kártyaolvasó terminálra. A SIX 2014 nyara óta már csak érintés nélküli funkcióval is rendelkező terminálokat kínál. Nagyon fontos ezen kívül, hogy a pénztárosok jól képzettek legyenek, és az ügyfelek is tudják, hogy fizethetnek érintés nélkül. Így az ügyfelek is bátrabban használják ezt a lehetőséget, a sorok pedig egyre rövidebbek és rövidebbek lesznek...