Multi, kereszt vagy omni?

Multi, kereszt vagy omni?

A multicsatornás kereskedelem közismert, de vannak, akik már kereszt - vagy omnicsatornás értékesítésről beszélnek De mit is jelentenek ezek a fogalmak, és merre tart a trend?

A kereskedők már korábban is különböző értékesítési csatornák, például katalógusok vagy telefonos értékesítés, használatával igyekeztek kielégíteni az ügyfelek rugalmasság és függetlenség iránti igényét. Az internet, majd az okostelefonok azonban új dimenziókat nyitottak, amelyek új kihívások elé állítják a kereskedőket: Az ügyfelek ma már bármikor, bárhol valós idejű elszámolással vásárolhatnak.

Multi-, kereszt- vagy omnicsatornás értékesítés?

Multicsatornás értékesítés alatt a legtöbben azt értik, hogy az ügyfél ugyanazon kereskedőnél különböző értékesítési csatornák közül választhat. A kereszt- és omnicsatornás értékesítéstől eltérően a multicsatornás értékesítés esetében a csatornák egymástól függetlenül működnek.

A keresztcsatornás értékesítés eggyel tovább lépve már összekapcsolja egymással a csatornákat. Így például az ügyfél online rendelhet, majd az üzletben veheti át a rendelését, ami még nagyobb rugalmasságot biztosít számára, de a csatornák továbbra is egymástól műszakilag és szervezetileg elkülönülve működnek.

Jelenleg azonban már egyre inkább az omnicsatornás értékesítés irányba mutat a trend. Itt már valóban összeolvadnak egymással a csatornák. Ebben az esetben például az ügyfél úgy is vásárolhat, hogy az adott terméket lefotózza egy plakátról, vagy beszkenneli a QR-kódját; így egész plakátfalak változhatnak át virtuális bolttá. Vagy az ember ráirányítja a mobilját az irodában mellette ülő hölgy klassz cipőjére, és a kijelzőn máris megjelenik a cipő online megvásárlásának lehetősége. Vagy az ember a kirakat előtt állva online vásárolhat az okostelefonjával, vagy megrendelheti, és később személyesen átveheti, amit épp meglát. Vagy, vagy, vagy...

A boltok ideje lejárt?

Nem. A multi-, kereszt- és omnicsatornás értékesítés nem jelenti azt, hogy a bolti értékesítés el fog tűnni, és erre egyelőre nem is utal semmilyen jel. Ellenkezőleg: A kereskedők úgy tudják a lehető legtöbb vevőt, és új vevőcsoportokat is, elérni, ha a preferenciáiknak megfelelően a lehető legegyszerűbbé teszik számukra a vásárlást. Ennek része az üzletben történő kiszolgálás is.

Az üzletben történő értékesítés számára azonban a jövőben valószínűleg egyre nagyobb konkurenciát jelent majd a többi értékesítési csatorna. Annak, aki nem tud multi-, kereszt-vagy omnicsatornás értékesítést kínálni, egyre nehezebb dolga lesz.

A kihívások

A különböző csatornákon történő értékesítés és a csatornák holisztikus értékesítési programmá történő integrálása ugyan sokatígérő, de költséges. Először is az egyes csatornákat feltétlenül professzionálisan kell kialakítani és gondozni. Ez vonatkozik például a fizetésre is. A SIX szívesen nyújt támogatást a tervei megvalósításához, és az értékesítési csatornák bármely variációjához tud megfelelő megoldást kínálni.