Bemutatjuk az mPOS-t

Bemutatjuk az mPOS-t

Mi az az mPOS? Most megtudhatja, milyen fizetési megoldás áll a kifejezés mögött.

A hordozható kártyaolvasó terminálokhoz hasonlóan, amelyek többek között a vendéglátóiparban lehetővé teszik az asztalnál történő, egyszerű fizetést, az mPOS esetében is a hordozhatóság játssza a főszerepet. Az mPOS esetében azonban más mobil eszköz – okostelefon vagy tablet – kerül alkalmazásra. Minden okostelefon- vagy tablet tulajdonos egy fizetőterminált hord tehát a zsebében, de ezt sokan nem is tudják.

mPOS?

A POS a „point-of-sale“, azaz értékesítési pont, rövidítése. Jelen esetben az okostelefon vagy a tablet szolgál mobil értékesítési pontként, erre utal az „m”. Vannak, akik az mPOS-t mini POS-nak fordítják, és nem is tévednek, hiszen ez az értékesítési pont valóban nagyon kicsi. Számunkra azonban az „m” elsősorban a mobil kártyaelfogadást jelenti. Az eladó bárhova magával viheti az értékesítési pontot, de persze elsősorban oda, ahol az ügyfelek vannak.

A trend az USA-ból ered, ahol 2010 óta egyre több kisvállalkozás használja pénztárként az okostelefont vagy a tabletet. Ez a megoldás főként a napi szinten nem túl sok tranzakciót végző kisvállalkozások, egyszemélyes cégek és hobby-vállalkozók számára kedvező.

Hogyan működik?

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? Mindössze egy okostelefonra vagy tabletre, egy kártyaolvasóra és egy kártyaelfogadási szerződésre van szükség. A kártyaolvasó egy kicsi szerkezet, amely az okostelefon vagy a tablet akkumulátor-kimenetére csatlakoztatva, vagy bluetooth segítségével használható. Az eladó megnyitja az alkalmazást, beírja az összeget, amelyet a készülék továbbít a kártyaolvasóra. Az ügyfél behelyezi a kártyáját, és beüti a PIN kódot. Az adatfeldolgozáshoz szükséges kapcsolat 3G vagy WLAN segítségével jön létre.

Egyre több okostelefon és tablet van, és egyre több ügyfél szeretne mindenhol kártyával fizetni. Az mPOS egyesíti ezeket a trendeket, új megoldásokkal gazdagítja a hagyományos fizetési módokat, és elérhető lehetőséget kínál arra, hogy a kereskedők bárhol készpénzmentes fizetéseket fogadjanak el. Így például Ön közvetlenül a helyszínen is fizethet készpénzmentesen jógaoktatójának, vagy a bolhapiaci eladó is könnyedén biztosíthat újabb fizetési alternatívát vásárlóinak.

A mPOS fizetési megoldás a klasszikus értékesítési pontok egyre több feladatát veszi majd át a jövőben. A készpénzmentes fizetések területén a praktikus és mobil megoldásoké a jövő.