2015: Az okostelefonok éve

2015: Az okostelefonok éve

Új technológiák, új piacok, új szolgáltatók – új impulzusok! A fizetési ágazat átalakulóban van. Vessünk együtt egy pillantást a kristálygömbbe...

Az mPOS-t és az elektronikus pénztárcát már 2014-ben trendként jegyeztük. Hogyan alakultak azóta ezek a trendek? És mi a helyzet a készpénzmentes fizetés területén?

Rugalmasság és mobilitás – az mPOS-sal

Ugye emlékeznek? Az mPOS a kártyás fizetéseket elfogadni kívánó kisvállalkozóknak és magánszemélyeknek készült megoldásunk. A mobiltelefonnal összekapcsolható, kisméretű készülékekről van szó, amelyekkel a kártyák egyszerűen beolvashatók. Az autorizáció mobil kapcsolaton keresztül történik, a jóváhagyás pedig a szokásos módon, PIN megadásával. Ezek a megoldások piacképesek, és már gyakran használják is őket. A svájci piacon a SIX is jelen van már egy ilyen termékkel: az „mCashier” már elérhető a vásárlók számára.

Mobil pénztárca: Az okostelefon mint irányítóközpont

A mobil pénztárca az alábbiakat jelenti: Amit ma a pénztárcánkban tartunk, az a jövőben az okostelefonunkon fog áttekinthető és egyszerű formában rendelkezésünkre állni. Ez a fizetőkártyáktól az ügyfélkártyákon, kuponokon és utalványokon át a jegyekig stb. sok mindent magába foglal. A mobil pénztárca célja a magánszemélyek közötti pénzforgalom, valamint a POS-termináloknál történő fizetés gyors és egyszerű lebonyolításának lehetővé tétele.

A piacon már elérhetők különböző megoldások, ezek azonban csak egy-egy részterületet fednek le. Az Apple új NFC-képes termékei új lendületet adhatnak ennek a területnek, a trend az iPhone 6 és az Apple Watch megjelenésével belátható időn belül valósággá válik. Ezzel összefüggésben az Apple beharangozta új Apple Pay fizetési szolgáltatását: A mobil pénztárca itt megfogalmazott definíciójának valószínűleg ez a rendszer felel meg a leginkább.

A mobil pénztárca területén a SIX is új termék fejlesztésén dolgozik: Az úgynevezett személyek közötti („person-to-person” – P2P) fizetési megoldás 2015-ben először Svácjban jelenik meg a piacon. A P2P egyszerű és kényelmes valós idejű pénzküldést és -fogadást tesz lehetővé magánszemélyek számára. 2016-ban a rendszer tovább bővül a biztonságos POS-fizetéseket lehetővé tevő megoldással.

A mobil pénztárca azonban még ennél is többet kínál: Segítségével egyszeri rögzítés után tárolhatók a felhasználók olyan gyakran használt adatai mint a szállítói és számlázási címek. Ezt a funkciót a SIX a MasterCarddal és a Visa-val együttműködve 2015 elejétől fogja nyújtani az elektronikus kereskedelem területén. Az ügyfelek a MasterPass és a V.me segítségével egyszerűen kapcsolódhatnak az internetes áruházból a fizetőfelülethez, ahol végrehajthatják a fizetést. Fizetési adataik biztonságosan tárolhatók és egyszerűen lekérdezhetők. Ez az ügyfelek számára egyszerű és gyors megoldás még több elektronikus kereskedelem keretében történő üzletkötést eredményez majd.

Egyszerűbben, gyorsabban: érintés nélkül

A kártyával, vagy más NFC-képes készülékkel vagy minialkalmazással történő érintés nélküli fizetés ugyan még nem általánosan elterjedt, azonban erősen fellendülőben van a különböző piacokon. Egyre több kártyaolvasó terminál rendelkezik érintés nélküli funkcióval, az ügyfelek és a kereskedők pedig – főként kis összegek esetén – egyaránt értékelik a fizetés gyors és egyszerű lebonyolítását.

Fokozott ügyfélközeliség: Omnicsatornás értékesítés és ügyfélmegtartás

A következő években a legtöbb kereskedő számára az omnicsatornás-megoldások és az ügyfélmegtartási programok jelentik majd a legfontosabb témát. Annak ellenére, hogy már mindkettő műszaki realitás, a piacon még nem terjedtek el. Ezek a témák azonban egyre nagyobb jelentősséggel bírnak a kereskedelem szempontjából és új impulzusokat fognak generálni. Ezért jó, ha a kereskedők folyamatosan tájékozódnak és nyomon követik a fejleményeket – mi mindenesetre rajta vagyunk a témán...