A Paymit elnevezésű új fizetési alkalmazás meghódítja a piacot – meddig lesz még szükségünk készpénzre?

A Paymit elnevezésű új fizetési alkalmazás meghódítja a piacot – meddig lesz még szükségünk készpénzre?

A SIX, a UBS és a Zürcher Kantonalbank bevezeti az első olyan fizetési alkalmazást, amelyet valamennyi svájci bank használhat

A Paymit bevezetésével az okostelefon pénztárcává alakul – május végén a SIX, a UBS és a Zürcher Kantonalbank bevezette a svájci piacon elérhető első olyan fizetési alkalmazást, amelyhez bárki csatlkaozhat. Az innovatív alkalmazás segítségével a csatlakozók Svájc egész területén gyorsan és biztonságosan utalhatnak át pénzt barátaik és családtagjaik számára okostelefonról okostelefonra, vagy fogadhatnak ilyen utalásokat. A Paymit azért különleges, mert ez az első olyan fizetési alkalmazás, amelyet nyílt rendszerként fejlesztettek ki, így valamennyi bank használhatja (további potenciális banki partnerekkel is folynak tárgyalások).

A Paymit gyorsabb, mint a készpénz

Az új alkalmazás előnyei: A Paymit gyorsabb, mint a készpénz, az átutalások valós időben kerülnek végrehajtásra. Az alkalmazás praktikus, egyszerűen kezelhető és magas szintű biztonsági szabványoknak felel meg. A Paymit elnevezés a „Payment“ (fizetés) és a „Transmit“ (küldés) kifejezésekből alkotott mozaikszó. Az alkalmazás használatához csak egy svájci mobiltelefonszámra, valamint alkalmazástól függően egy bankszámlaszámra és/vagy egy hitel-, illetve feltöltős kártyára van szükség.

 

Következő lépés: P2M

A Paymit első szakaszában a magánszemélyek közötti fizetés valósul meg. Ennek során a Paymit-közösség létrehozása képezi a kereskedők általi elfogadás fokozatos kiépítésének alapját. A Paymit értékesítési pontokon, alkalmazásokon belüli (in-app) fizetéseknél és online kereskedelemben történő alkalmazása előkészítés alatt áll. «A Paymit célja a készpénz kiváltása. Első lépésként az önkiszolgáló értékesítési pontokon vagy a kereskedőknél történő kisösszegű fizetésekhez használt fizetési eszközként vezetjük be a Paymitet. A kereskedők szélesebb körével történő együttműködés képezi a Paymit hosszú távú piaci jelenlétének alapját», mondja Pedro Deserrano, a SIX Payment Services marketingigazgatója.

Alkalmazással fizetni jó

A Paymit szórakoztató a felhasználók számára! Egy példa: Egy barátokkal elköltött kellemes éttermi étkezés után nem szeretné a számla felosztásával terhelni a személyzetet? A megoldás: Paymit - a társaság egyik tagja fizet, a többiek pedig villámgyorsan átutalják neki a részüket. Az unokahúgok és unokaöccsök szeretnék megosztani a nagynéni ajándékának költségét? Mindenki másodpercek alatt, kényelmesen átutalhatja a rá eső részt az okostelefonjáról a kanapén vagy a kávéházban ülve.

Szükségük van még az embereknek készpénzre?

A számos új fizetési lehetőség láttán felmerül a kérdés, hogy szükség van-e még egyáltalán készpénzre. Az alábbi rövid világkörképből kitűnik, hogy milyen különféle preferenciák és viselkedésmódok befolyásolják a készpénz és a készpénzmentes fizetés közötti döntést. A készpénznek (még) sok barátja, de már néhány ellensége is van. Néhány politikus, jegybank és közgazdász a készpénz megszüntetése mellett érvel, mivel ez segíthetne a bűnözés és a fekete gazdaság visszaszorításában. Ma már egyre több ország korlátozza a készpénzhasználatot és preferálja az elektronikus tranzakciókat. A dán központi bank például 2016-tól meg akarja szüntetni a bankjegyek és pénzérmék előállítását.

A svéd templomokban készpénzmentes módon fizetik a perselypénzt

A svédek már évekkel ezelőtt a hitelkártyát választották kedvenc fizetőeszközükké. Ma már a hívek is gyakran kártyával fizetik a templomokban a perselypénzt. Svédországban még az újságjaikat áruló hajléktalanok is követik a kor trendjét, és biztosítják ügyfeleiknek a készpénzmentes fizetés és adományozás lehetőségét. Nagy-Britanniában 2014-ben előzte meg először a készpénzmentes fizetés a pénzérmék és bankjegyek használatát: az elmúlt évben a britek 52 százaléka bonyolította fizetéseit készpénzmentes módon.

Afrikában a készpénzmentes fizetés szempontjából szerencsés körülménynek bizonyult az, hogy sok embernek nincs bankszámlája. A kieső területeken az embereknek gyakran nincs bankszámlájuk, de van internethozzáférésük. Kenyában és Ugandában például okostelefonon utalják át a fizetéseket és az áramszámlákat. A szakértők szerint Afrikában 2017-re 350 millió internetképes okostelefon lesz. A világon mára mintegy 250 millió aktív felhasználója van a mobil fizetésnek, a mobil kereskedelmi tranzakciók értéke pedig 2014-ben elérte a 450 millió US-dollár volt (forrás: Gartner és Juniper Research).

A németek szeretik a készpénzt és a pénzérmék csörgését – egy felmérésben 74 százalékuk ellenezte a készpénz megszüntetését, mert a készpénz a biztonság érzését adja nekik. A németek statisztikai átlagban 103 euró készpénzt hordanak maguknál. Műszaki oldalon van pótolnivalójuk, mivel csak minden negyedik német pénztár alkalmas mobiltelefonos fizetés elfogadására.

Kérjük, olvassák el a Paymit témájával kapcsolatban a Pedro Desseranoval készült interjút is.