Bevásárlás helyben – vagy a világ másik végén?

Bevásárlás helyben – vagy a világ másik végén?

Az omnicsatornás értékesítés a sikeres vásárlás és a sikeres értékesítés kulcsa. Elemezzük az ügyfelek által preferált új vásárlási módokat, és megmutatjuk, hogy kereskedőként hogyan lehet sikeres valamennyi csatornán.

Ha az omnicsatornás értékesítésről van szó, sok kereskedő elbizonytalanodik: Hogyan javíthatnám a tevékenységemet, hogy az ügyfeleim elvárásait is teljesítsem és a bevételeimet is növeljem? Sok pénzt kell befektetnem ahhoz, hogy sikeres legyek az omnicsatornás értékesítésben?

A legfontosabb, hogy megértse az ügyfeleit. Ez egyszerűnek tűnik, néha azonban nagyon is nehéz. Az ajánlatokkal teli áruvilágban a fogyasztók akkor és ott vásárolhatnak, amikor és ahol csak akarnak. A fogyasztók hűek a kedvenc márkáikhoz, függetlenül attól, hogy az adott üzletek helyben, vagy a világ másik végén találhatók. Az omnicsatornás módszer a sikeres vásárlás és a sikeres értékesítés kulcsa. A kereskedők azonban csak akkor nyújthatnak összehangolt és egymáshoz zökkenőmentesen kapcsolódó szolgáltatásokat, ha valamennyi csatornára vonatkozóan ismerik az ügyfeleik „bevásárlóútjait”. A vásárláskor hozott döntések kedvező befolyásolása érdekében ezért különösen fontos az, hogy testre szabott fizetési lehetőségeket és többletértéket kínáljanak ügyfeleiknek.

Omnicsatornás értékesítés: Több, mint szlogen

A MasterCard által nemrég készített tanulmányból kiderül, hogy az omnicsatornás értékesítés a 2015-ös marketing- és fogyasztói elemzésekben inkább vállalati célként, semmint szlogenként szerepel. Kereskedőként el kell döntenie, hogy az omnicsatornás értékesítési stratégiába és technológiába szeretne befektetni, vagy inkább az ügyfeleiről részletes információkkal szolgáló adatokba. A hitelkártya-tranzakciók elemzése alapján az alábbiak állapíthatók meg: A különböző csatornákon futó értékesítési bevételek magasabbak voltak, mint amikor az ügyfél csak egy csatornát használt a vásárlásához.

A kereskedőknek meg kell tanulniuk kezelni ügyfeleik új vásárlási csatornáit, amelyek már régen nemcsak egymással párhuzamosan futnak. Manapság már úgy is történhet a vásárlás, hogy az ügyfél előbb rákattint egy neki például szépségápolási termékeket ajánló üzlet e-mailjére, majd a közösségi oldalakon megnézni más ügyfelek vonatkozó értékeléseit. Ezután a Google-ban megkeresi személyes utalványkódját, majd okostelefonján vagy táblagépén fejezi be a vásárlást. Ugyanez az ügyfél végül még az üzletbe is bemehet, hogy személyesen vegye át a szépségápolási termékeit – és a helyszínen talán még több mindent is vásárol.

Az omnicsatornás értékesítés aranyszabályai Értsd meg az ügyfeledet!

Távolítson el minden lehetséges akadályt az értékesítési útvonalakról. Gondoskodjon arról, hogy ügyfelei számára minden értékesítési csatornán – helyszíni, online, telefonon vagy mailben történő megrendelés – az összes fizetési lehetőség elérhető legyen, és biztosítson számukra gyorsan és biztonságosan elérhető alternatív fizetési lehetőségeket. Az ügyfelek manapság természetesnek veszik, hogy gond nélkül kiválaszthatják az általuk preferált fizetési lehetőséget. A kínálatnak tartalmaznia kell a hitelkártyákat, az e-pénztárcát, a PayPal-t, a banki átutalást stb. Fontos, hogy a kereskedők magas szintű biztonsági szabványokat alkalmazzanak, mivel az ügyfelek a rájuk bízott személyes adataik abszolút biztonságát várják el tőlük, és egyre óvatosabbak, ha az adataik közléséről van szó.

Az ügyfelei bizalmukért és hűségükért elismerést várnak cserébe – hát jutalmazza meg őket. A hűségprogramokat szintén célszerű az értékesítési csatornák mindegyikébe integrálni, és jobb működésük érdekében egyedi és testre szabott módon kialakítani. Legyen szó bónuszpontok beváltásáról, árengedményekről, stornózásról vagy cseréről, fontos, hogy az ügyfél ezeket a származékos tranzakciókat ne csak azon a csatornán bonyolíthassa le, amelyet eredetileg használt. Például: Az ügyfél szeretné az online rendelt árut az üzletben becserélni – és elvárja, hogy ezt haladéktalanul megtehesse. Az omnicsatornás értékesítés előnyeit ismerő fogyasztóknak világos elképzeléseik vannak arról, hogyan kellene eljárnia a kereskedőnek. Ha nem veszi komolyan az igényeiket, el fogja veszíteni őket.

Omnicsatornás értékesítési pilot-projekt

Az omnicsatornás értékesítés a szállodák és vendégeik számára is egyre fontosabbá válik. A SIX jelenleg egy új fejlesztésen dolgozik, amelynek célja az omnicsatornás értékesítési lehetőségek és ügyfélélmények javítása: A fizetési funkciót egy Európa-szerte elérhető elektronikus be- és kijelentkezési megoldásba integráljuk. A szállodai vendégek a jövőben ezzel az alkalmazással szobát foglalhatnak, ki- és bejelentkezhetnek okostelefonjukon, valamint közvetlenül is hozzáférhetnek szállodájuk foglalási rendszeréhez. Egyszerűen, gyorsan és kényelmesen. Egyre jobb szolgáltatások csökkenő költségek mellett – online és helyben egyaránt.